Veel patiënten staan open voor samenwerking met farmaceutische bedrijven
Daadwerkelijke ervaring met samenwerking met farmaceutische bedrijven is er slechts bij 8% van de deelnemers.
Gezond blijven begint met begrijpen hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Of het nu gaat om het lezen van een bijsluiter, het maken van een doktersafspraak of het kiezen van de juiste behandeling – goede gezondheidsvaardigheden helpen je om betere beslissingen te nemen. Toch heeft meer dan een derde van de Nederlanders moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie. Dit kan leiden tot misverstanden over medicijnen, gemiste afspraken en zelfs een slechtere gezondheid.
Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden die mensen nodig hebben om informatie over gezondheid te begrijpen en toe te passen.
Voorbeelden van gezondheidsvaardigheden:
Goede gezondheidsvaardigheden zijn cruciaal voor het beheren van je eigen gezondheid. Helaas heeft ongeveer 35% van de Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden1. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden vinden het vaak moeilijk om informatie over gezondheid te begrijpen en te gebruiken. Hierdoor kunnen ze medicijnen verkeerd innemen of belangrijke doktersafspraken missen.
Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben vaker een slechtere gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden gemiddeld eerder overlijden en een verhoogd risico hebben op chronische aandoeningen zoals astma, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Zo komt diabetes bijvoorbeeld aanzienlijk vaker voor bij laaggeletterde mannen (5,2%) en vrouwen (6%) in vergelijking met hooggeletterden (respectievelijk 1,5% en 0,9%)2.
Daarnaast is bekend dat opleidingsniveau een relatie heeft met medicijngebruik; de laagst opgeleide groep gebruikt bijna twee keer zoveel medicijnen als de hoogst opgeleide groep. Dit verhoogde medicijngebruik kan samengaan met een groter risico op medicatiefouten. In Nederland worden jaarlijks meer dan 1.200 mensen met medicatiefouten in het ziekenhuis opgenomen, waarvan bijna de helft vermijdbaar is.
Laaggeletterdheid en een gebrek aan digitale vaardigheden spelen een belangrijke rol bij gezondheidsvaardigheden. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder laaggeletterd3 en bijna één op de vijf volwassenen in Nederland heeft beperkte digitale vaardigheden, wat de toegang tot gezondheidsapps en (online) informatie bemoeilijkt. Omdat mensen met beperkte lees-, schrijf- en rekenvaardigheden ook vaker moeite hebben met digitale zaken, kan dit vooral problematisch zijn.
Hier zijn enkele tips om je gezondheidsvaardigheden te verbeteren en ondersteuning te vinden:
De geneesmiddelensector heeft ook een belangrijke rol in het verbeteren van gezondheidsvaardigheden. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat de informatie en instructies bij medicijnen toegankelijk en begrijpelijk zijn. Dit helpt patiënten om hun medicijnen veilig en effectief te gebruiken, wat complicaties vermindert en de kwaliteit van leven verbetert. Ook voor zorgverleners betekent dit dat zij minder tijd kwijt zijn aan uitleg en een vermindering van doktersbezoeken en ziekenhuisopnames door medicatiefouten.
Het verbeteren van gezondheidsvaardigheden maakt het makkelijker om met gezondheid en zorg om te gaan. Er zijn verschillende bronnen en hulpmiddelen beschikbaar die hierbij kunnen ondersteunen.
[1] Willems, A. E. M., Heijmans, M., Brabers, A. E. M., Rademakers, J. Gezondheidsvaardigheden in Nederland: factsheet cijfers 2021. Utrecht, NIVEL, 2021.
[2] Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen 3-10-2018
[3] Buisman, M., Allen, J., Fouarge, D., Houtkoop, W., & Velden, R. van der (2013). PIAAC: Kernvaardigheden voor werk en leven. Resultaten van de Nederlandse survey 2012. Den Bosch: ecbo.
Daadwerkelijke ervaring met samenwerking met farmaceutische bedrijven is er slechts bij 8% van de deelnemers.
Elke maand betaal je een premie voor je zorgverzekering, zo ben je verzekerd van zorg bij ziekte.